2007/04/29

モツ鍋(Motsu Nabe)


みなさんは「日 本料理」 と()いて、か べますか。おそらく、「すし」や「てんぷら」をか べるのではないでしょうか。でも、 それだけではありません。それぞれの地方に おいしい日本料理があります。

えば、福 岡一番き な料理、「モツ」 です。この「モツ(」というのは、モツ と、ニラ
キャベツなどの野菜煮込んだこってりした鍋 料理季節わ ずし めます
苦手い ですが、にんにくたっぷりで元気ま すよ
福岡っ たらぜひ挑戦し てくださいね! 




★(Kanji with hiragana)

みなさんは「日本料理(にほんりょうり)」 と()いて、(な に)(お も)()か べますか。おそらく、「すし」や「てんぷら」を(おも)()か べる(ひと)(お お)のではないでしょうか。でも、 それだけではありません。それぞれの地方(ちほう)に おいしい日本料理(にほんりょうり)があります。

(たと)えば、福 岡(ふくおか)(わ たし)一番(いちばん)()き な料理(りょうり)、「モツ(なべ)」 です。この「モツ(なべ)」というのは、モツ と、ニラ
キャベツなどの野菜(や さい)煮込(に こ)んだこってりした鍋 料理(なべりょうり)季節(きせつ)()わ ず(たの)し めます
苦手(にがて)(ひ と)(おお)い ですが、にんにくたっぷりで元気(げんき)()ま すよ
福岡(ふくおか)()っ たらぜひ挑戦(ちょうせん)し てくださいね! 





★(English translation)

Everyone, when you hear the words [Japanese Cuisine], what comes to mind? Perhaps a lot of people probably think about sushi or tempura. But that is not all there is. Every local area has a delicious example of Japanese Cuisine.

For example, in Fukuoka they have my personal favorite [Motsu Nabe]. This Motsu Nabe is a rich dish of stewed motsu (cow intestines), leeks and cabbage which can be enjoyed anytime regardless of season. A lot of people find it hard to eat, but it is full of garlic and brings out your energy.

If you have a chance to visit Fukuoka, please give this a try!  



今週(こんしゅう)語 彙(ごい)
This week's vocabulary


(おも)()か べます
remind 
 

■~のではないでしょうか 
~のではないでしょうかis used at the end of a sentence to express one’s opinion with reserve.*~ のではないでしょうか is preceded by a sentence in the same way as~んです.  


■モツ 
guts  


(なべ) 
an earthen (ware) pot 
*鍋料理(なべりょうり)a one-pot dish [hot pot] cooked at the table
 


■ニラ 
a leek 

 
■~というのは 
something called ~ [named ~] is…〈when the listener doesn’t know about something, you can explain using this expression:

例〉「にんにく」というのはgarlicのことです〉
 

■キャベツ   
cabbage 
 

煮込(にこ)   
simmer [stew] something for a long time  


■こってりした  

 rich 
例) こってりした料理(りょ うり) a rich [filling]dish  

季節(きせつ)  

 a season   

■~を()わず   

 Regardless of ~《季節(き せつ)()わ ず in all season》  

(たの)しめる
can enjoy(たの)しむ enjoy》  


苦手(にがて)
(in this situation) be hard to eat [be hard treat with, not suit for…]   

■にんにく
garlic 
 

元気(げんき)()    be vigorous, be healthy 

挑戦(ちょうせん)する    

 try 


(Sun 2007/04/29)
By NORITOMI Takako







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