2008/10/04

たこ焼きパーティ Takoyaki parties



 
わたしは大阪に住んでいます。

大阪で有名な食べ物の一つに「
たこ焼き」があります。皆さんは知っていますか。

大阪には美味しいたこ焼き屋がたくさんありますが、「
たこ焼き器 」を使って家で作ることもあります。(「たこ焼き器」は電気屋やデパートなどで売られています)

たこ焼き粉(または小麦粉)に卵、
だし、水を混ぜて生地を作り、たこ焼き器に流し込みます。
その中に、たこ、天かす、ネギ、紅しょうがなどを入れ、丸い形になるようにくるくるまわしながら焼きます。表面に少し焦げ目がつき、全体がまんべんなく焼けたら出来上がり。 ソース、マヨネーズ、青のり、かつお節などをかけて食べます。

写真の「たこ焼き器」はわたしが持っているものです。 

「たこ焼き器」を囲んで、家族や友達と、「誰が一番きれいに丸く焼けるか」などと言いながら食べる「たこ焼きパーティ」はとても楽しいですよ。
 


 ★Kanji with hiragana


 わたしは大阪(おおさか)に住(す)んでいます。

大阪(おおさか)で有名(ゆうめい)な食(た)べ物(もの)の一つに「たこ焼(や)き」があります。皆(みな)さんは知(し)っていますか。

大阪(おおさか)には美味(おい)しいたこ焼(や)き屋(や)がたくさんありますが、「たこ焼(や)き器(き) 」を使(つか)って家(いえ)で作(つく)ることもあります。(「たこ焼(や)き器(き)」は電気屋(でんきや)やデパートなどで売(う)られています)

たこ焼(や)き粉(こ)(または小麦粉(こむぎこ))に卵(たまご)、だし、水(みず)を混(ま)ぜて生地(きじ)を作(つく)り、たこ焼(や)き器(き)に流(なが)し込(こ)みます。その中(なか)に、たこ、天(てん)かす、ネギ、紅(べに)しょうがなどを入れ、丸(まる)い形(かたち)になるようにくるくるまわしながら焼(や)きます。表面(ひょうめん)に少(すこ)し焦(こ)げ目(め)がつき、全体(ぜんたい)がまんべんなく焼(や)けたら出来上(できあ)がり。 ソース、マヨネーズ、青(あお)のり、かつお節(ぶし)などをかけて食(た)べます。

写真(しゃしん)の「たこ焼(や)き器(き)」はわたしが持(も)っているものです。 

「たこ焼(や)き器(き)」を囲(かこ)んで、家族(かぞく)や友達(ともだち)と、「誰(だれ)が一番(いちばん)きれいに丸(まる)く焼(や)けるか」などと言(い)いながら食(た)べる「たこ焼(や)きパーティ」はとても楽(たの)しいですよ。
 


★English translation



I live in Osaka.

One of Osaka's famous foods is Takoyaki. Have you heard of this food ?

There are many delicious Takoyaki shops in Osaka but you can also make it at home using a Takoyaki Maker. These machines are sold in department stores and electric goods stores.

You get Takoyakj flour or corn flour, and mix it with eggs, soup broth and water to make the dough. And then pour the dough into the Takoyaki machine. Inside it you add octopus cuts, pieces of Tempura batter, red vinegared ginger, and green onions and then spin it all round and round until it makes a ball shape. When the surface starts to brown evenly all over, it is ready. Add Takoyaki sauce, mayonnaise and sprinkle a kind of powdered seaweed, and dried bonito flakes over it and eat .

The Takoyaki Maker in the picture is my own one.

Takoyaki parties are really fun, we get friends and family to come over and all crowd around the Takoyaki Maker and eat while discussing whose Takoyaki is the best done.
 



今週(こんしゅう)の語彙(ごい)
This week's vocabulary  


■たこ焼き
Takoyaki(literally fried or baked octopus) is a popular Japanese dumpling made of batter, diced octopus, vegetables and so on, originated in Osaka.  

■たこ焼き器
Takoyaki pan is typically made of cast iron with half-spherical molds  

■だし
broth  

■生地
dough  

■天かす
Bits of Deep-Fried Tempura Batter  

■紅しょうが
Red Vinegared Ginger  

■くるくる回す
spin 

■焦げ目
brown  

■まんべんなく
(evenly) all over  

■出来上がり
completion  

■青のり
Green laver, green seaweed flakes  

■かつお節
Dried bonito 



By IKURA Tokiko









Learn Japanese Online!


No comments:

Post a Comment